JOF04 :: 44 :: Wieczorem pod parasolem 2
16:46:00
MrJedi
0 Comments
Krótki spacerek wieczornymi uliczkami deszczowego Tokio. I siłą rzeczy temat sam się nasunął, czyli rozważania na temat parasoli. Tak ogólnie. O mało też nie weszliśmy do miejskiego szaletu, ale parasol skutecznie zablokował mnie u wejścia. Zapraszamy na naszą deszczową impresję filmową.16:46:00 MrJedi 0 Comments
JOF04 :: 43 :: Kremowa herbata
11:39:00
MrJedi
1 Comments
Japończycy kochają słodycze i zieloną herbatę. Połączenie więc tych dwóch elementów wydaje się bardzo logicznym rozwiązaniem. I do tego jest bardzo smaczne. Mówiąc jednak o zielonej herbacie i japońskich wyrobach cukierniczych, mam na myśli herbatę typu matcha, produkowaną w postaci pudru, powstałego ze startych na pył, świeżych listków. W Japonii ten typ herbaty jest ekstremalnie popularny i to właśnie jej używa się do ceremonii herbacianej. Matcha to raczej droższy typ herbaty, bo jest klasą samą w sobie. Są też tańsze gatunki matcha, które łatwiej stosować jako dodatek do słodyczy i napojów. W Japonii spotkacie je na każdym kroku: lody, kremy, ciastka, galaretki, shake, espresso, koktajle, ciasta, chrupki, cukierki, chipsy, napoje gazowane, itd. - matcha jest wszędzie. A oto creampuffy, czyli nadziewane kremem ptysie. W tym przypadku jest to krem właśnie z dodatkiem herbaty typu matcha. Polecam.11:39:00 MrJedi 1 Comments
JOF04 :: 42 :: Melon w kawałkach
17:59:00
MrJedi
0 Comments
Melon nie jest u nas najpopularniejszym owocem, choć na półkach sklepowych oczywiście występuje. Nie myślcie sobie jednak, że zdołaliście dogłębnie poznać ten soczysty wytwór żaru tropików. W Japonii melon jest bardzo popularny, przez co dosyć tani, ale co istotniejsze - bardzo, bardzo smaczny. Znacznie smaczniejszy od tego, do czego przyzwyczaił nas rodzimy rynek. Dlaczego? Moja melonowa teoria jest taka, że - po pierwsze - owoce tropikalne dostępne w Japonii są smaczniejsze, bo na nasz rynek trafiają partie tańsze, krócej dojrzewające, itp.; a po drugie - w Japonii zwraca się bardzo dużą uwagę na jakość produktów żywnościowych - z czego niniejszym wynika punkt pierwszy. Japończycy do tego bardzo dbają o elegancką formę podawania posiłków oraz ich prezentacji. I tak oto dotarliśmy do konkluzji: melona w kawałkach, sprzedawanego w Japonii - pysznego, świeżego i fantastycznie opakowanego. Oto on. Smacznego.17:59:00 MrJedi 0 Comments
JOF04 :: 41 :: Standardowe kanapki
22:21:00
MrJedi
0 Comments
I wracamy do tematu kanapek. Tak, dobrze widzicie: takich z truskawkami i bitą śmietaną też. To nic nadzwyczajnego w Japonii. Tu można spotkać kanapki z ziemniakami nawet. Całkiem dobre, zresztą. Tak czy owak, w tym odcinku zaprezentuję najczęściej spotykany typ kanapek, przynajmniej w Tokio, na słono i na słodko. Warto wiedzieć, co na półkach sklepu spożywczego piszczy, gdy nie jesteście fanami sushi i innej morskiej surowizny, bo w Japonii naprawdę można zjeść wszystko. I jeszcze więcej. Kanapki też. Smacznego.22:21:00 MrJedi 0 Comments
JOF04 :: 40 :: Izakaya: wieczorne piwko
19:55:00
MrJedi
0 Comments
Izakaya to japoński bar nocny w którym możemy zarówno napić się alkoholu, jak i zjeść drobne przekąski. Nie będziemy w tym odcinku rozwodzić się bardziej szczegółowo na ten temat, przyjdzie na to jeszcze czas. Tymczasem zapraszamy na krótką impresję filmową z nocnego Ueno, tokijskiej dzielnicy z bardzo sympatycznym, swojskim klimatem. Nasz krótki rajd wieczornymi uliczkami zakończymy na kufelku zimnego japońskiego piwa, właśnie z barze izakaya, gdzie powiemy sobie kilka słów na temat tego rodzaju barów. Zapraszamy.19:55:00 MrJedi 0 Comments
JOF04 :: 39 :: Świąteczne obżarstwo (hanami)
10:47:00
MrJedi
2 Comments
I znowu wylądowaliśmy na hanami, czyli japońskim święcie kwitnienia wiśni - chciałoby się powiedzieć. Lecz tym razem bardziej skoncentrujemy się na tym, co Japończycy kochają najbardziej robić podczas tego święta- czyli: jeść i pić. - No tak, a co z samym podziwianiem kwitnącej wiśni, czyli sakury i kontemplacją ulotnego życia? - zapyta ktoś oburzony. - Ależ oczywiście, to też! - odpowiadamy z radosnym uśmiechem, zajadając pyszne takoyaki oraz schabowe i zapijając to japońskim piwem Asahi Super Dry oraz Sapporo. No, bo przecież o to właśnie chodzi, aby "zrobić sobie dobrze", nieważne czy podziwiając piękne kwiaty, czy też jedząc je smażone w słodkiej posypce. Ja wiem, że być może się powtarzamy, ale w tym filmie podkreślamy to raz jeszcze i bardzo wyraźnie: japońskie jedzenie to niebo w gębie. Jakość, różnorodność i wyrafinowanie japońskiej kuchni to coś, co naprawdę warto poznać podróżując po Japonii. W filmie tym ujrzycie zatem naszą kulinarną rozpustę z okazji ukochanego przez Japończyków święta zwanego hanami, które w równym stopniu służy podziwianiu kwitnących kwiatów, co i radosnemu biesiadowaniu. I tego się będziemy trzymać.10:47:00 MrJedi 2 Comments
Ten materiał filmowy nakręciliśmy w znanym i lubianych parku w tokijskiej dzielnicy Ueno. W Tokio znajduje się bardzo wiele najróżniejszych parków, ogrodów i w ogóle: terenów zielonych, a zatem gdy nadchodzi hanami, wybór jest naprawdę spory. Pamiętać jednak należy, że samo miasto Tokio to 14 milionów ludzi (metropolia Tokio: 36 milionów) i w połączeniu ze stosunkowo ograniczoną powierzchnią użytkową, tłok jest tu rzeczą nie do uniknięcia. Na szczęście pedantyczna japońska organizacja życia codziennego działa bardzo skutecznie, dzięki czemu tokijczycy mogą popijać miejscowe zimne piwko pod kwitnącymi kwiatami, wspierani w tejże jakże relaksującej czynności przez władze miasta. A zatem, długo się nie zastanawiając, dołączyliśmy do mieszkańców stolicy Japonii, aby zachwycać się japońskimi potrawami i cieszyć wszechobecną wiosną, do czego również i Was zachęcamy. Smacznego!
JOF04 :: 38 :: Kupujemy jedzenie na hanami
00:15:00
MrJedi
0 Comments
Zapytano mnie kiedyś: czym właściwie jest hanami? Nie wchodząc w historyczne oraz kulturowe zawiłości, najprostsza odpowiedź będzie brzmiała: piknik pod kwitnącymi drzewami wiśni. Oto Moi Drodzy migawki (bo było tego więcej, ale kamera gdzieś się zapodziała) z naszego szaleństwa piknikowych zakupów. Odwiedziliśmy pewien niewielki, dworcowy sklep spożywczy w dzielnicy Ueno w Tokio, aby zaopatrzyć się w niezbędne smakołyki i napoje, a to był zaledwie wstęp. Kupiliśmy między innymi niesamowitą, marynowaną zieloną cebulkę z Okinawy, którą będziemy zajadać się w następnym odcinku. To będzie prawdziwa, kulinarna pornografia, potraktujcie zatem ten odcinek jako grę wstępną. Niebo w gębie i nad nami. Smacznego!00:15:00 MrJedi 0 Comments
JOF04 :: 37 :: Kurczę pieczone
23:11:00
MrJedi
0 Comments
Ale się kurczę porobiło, nawet w Japonii, kraju pełnym morskiej surowizny, jedzą normalnie normalne kurczaki. Ależ oczywiście, że jedzą! Ci z Was, którzy regularnie śledzą tegoż bloga, dobrze o tym wiedzą, bo o japońskiej kuchni bez surowizny, mówiliśmy już nieraz i pewnie nieraz jeszcze powiemy. Tak czy owak, tym razem krótki i konkretny odcinek z kurczakiem w roli głównej. Smacznego!23:11:00 MrJedi 0 Comments
Subskrybuj:
Posty (Atom)
...
Archiwum bloga
-
►
2024
(1)
- ► lutego 2024 (1)
-
►
2021
(1)
- ► lutego 2021 (1)
-
►
2020
(2)
- ► lipca 2020 (1)
- ► marca 2020 (1)
-
►
2019
(1)
- ► lipca 2019 (1)
-
►
2018
(8)
- ► kwietnia 2018 (5)
- ► lutego 2018 (2)
-
►
2017
(9)
- ► lipca 2017 (1)
- ► czerwca 2017 (1)
- ► kwietnia 2017 (2)
- ► marca 2017 (2)
- ► lutego 2017 (2)
- ► stycznia 2017 (1)
-
►
2016
(7)
- ► lipca 2016 (1)
- ► kwietnia 2016 (1)
- ► marca 2016 (1)
- ► lutego 2016 (1)
- ► stycznia 2016 (2)
-
▼
2015
(85)
- ► grudnia 2015 (5)
- ► października 2015 (5)
- ► września 2015 (13)
- ► sierpnia 2015 (1)
- ► lipca 2015 (5)
- ► czerwca 2015 (7)
-
▼
maja 2015
(9)
- JOF04 :: 45 :: Nasi tu byli
- JOF04 :: 44 :: Wieczorem pod parasolem 2
- JOF04 :: 43 :: Kremowa herbata
- JOF04 :: 42 :: Melon w kawałkach
- JOF04 :: 41 :: Standardowe kanapki
- JOF04 :: 40 :: Izakaya: wieczorne piwko
- JOF04 :: 39 :: Świąteczne obżarstwo (hanami)
- JOF04 :: 38 :: Kupujemy jedzenie na hanami
- JOF04 :: 37 :: Kurczę pieczone
- ► kwietnia 2015 (11)
- ► marca 2015 (11)
- ► lutego 2015 (17)
- ► stycznia 2015 (1)
-
►
2014
(19)
- ► grudnia 2014 (1)
- ► października 2014 (1)
- ► lipca 2014 (2)
- ► kwietnia 2014 (3)
- ► marca 2014 (5)
- ► lutego 2014 (3)
-
►
2013
(26)
- ► grudnia 2013 (2)
- ► listopada 2013 (4)
- ► września 2013 (1)
- ► sierpnia 2013 (4)
- ► lipca 2013 (3)
- ► czerwca 2013 (2)
- ► marca 2013 (4)
- ► lutego 2013 (2)
- ► stycznia 2013 (3)
-
►
2012
(14)
- ► grudnia 2012 (1)
- ► listopada 2012 (3)
- ► października 2012 (1)
- ► sierpnia 2012 (1)
- ► lipca 2012 (3)
- ► kwietnia 2012 (1)
- ► marca 2012 (1)
- ► lutego 2012 (1)
- ► stycznia 2012 (1)
-
►
2011
(25)
- ► grudnia 2011 (3)
- ► listopada 2011 (6)
- ► października 2011 (4)
- ► lipca 2011 (3)
- ► czerwca 2011 (2)
- ► marca 2011 (2)
- ► lutego 2011 (1)
- ► stycznia 2011 (1)
-
►
2010
(23)
- ► listopada 2010 (3)
- ► października 2010 (6)
- ► września 2010 (2)
- ► sierpnia 2010 (3)
- ► lipca 2010 (2)
- ► czerwca 2010 (1)
- ► kwietnia 2010 (1)
- ► marca 2010 (1)
- ► lutego 2010 (3)
-
►
2009
(15)
- ► grudnia 2009 (1)
- ► listopada 2009 (6)
- ► października 2009 (4)
- ► września 2009 (1)
- ► lipca 2009 (1)
- ► marca 2009 (2)
-
►
2008
(6)
- ► grudnia 2008 (1)
- ► listopada 2008 (2)
- ► sierpnia 2008 (3)
Popularne
- Japonia po katastrofie 2011: medialna bzdura
- Tokyo: Japonia w pigułce
- Prezenty pełne Japonii
- Komunikacja miejska w Tokio
- Kultura kawaii czyli różowy kicz podniesiony do rangi sztuki
- Mit uległej Japonki czyli kto naprawdę trzyma za portfel w japońskiej rodzinie?
- Miłość na sprzedaż czyli jak młody samuraj zostaje gejszą
- Konwent LOVE
- Nie samym sushi samuraj żyje czyli o japońskiej kuchni bez surowizny
Polecany post tygodnia
JOF03 :: 22 :: Muzeum Ramenu czyli rosół po japońsku
O japońskiej kuchni pełnej swojskich smaków już pisałem, tym razem skoncentruję się tylko na jednej z potraw, choć niekoniecznie z kulinarn...
Polecamy
- JOF01 :: 01 :: Fanowskie automaty
- JOF01 :: 02 :: Tokyo Tower
- JOF01 :: 05 :: Mangowe zakupy
- JOF01 :: 06 :: Harajuku
- JOF01 :: ART :: Japonia ma swój własny rytm
- JOF01 :: ART :: Tokyo: Japonia w pigułce
- JOF01 :: SP02 :: X-Japan Fans 2008
- JOF01 :: Tokyo mini-trip 13: Nocna Akihabara & hol hotelowy & sklep spożywczy
- JOF02 :: 02 :: Itadakimasu Usagi-chan
- JOF02 :: 03 :: Tokyo Orange View
- JOF02 :: 04 :: Mamy talenty
- JOF02 :: 05 :: Usagi na pchlim targu
- JOF02 :: 06 :: Otaku wa tsurai yo
- JOF02 :: 07 :: Fan w Tokyo
- JOF02 :: 10 :: Kyoto ni Yokoso
- JOF02 :: 11 :: Tropami Buddy
- JOF02 :: 12 :: 007 Gejsza z Gion
- JOF02 :: 14 :: Wycieczka z duchami
- JOF02 :: 16 :: Witaj Japonio (poradnik turysty)
- JOF02 :: 20 :: X-Japan Forever
- JOF02 :: SP 01-02 :: Morinosuke Kawaguchi: technologia i popkultura
- JOF03 :: 08 :: Muzeum Ghibli
- JOF03 :: 09 :: Smaczna Japonia
- JOF03 :: 11 :: Tańczący Elvisi
- JOF03 :: 15 :: Tokio z wieżą w tle
- JOF03 :: 22 :: Muzeum Ramenu czyli rosół po japońsku
- JOF03 :: 23 :: Tora-san: życie mężczyzny jest pełne trosk
- JOF03 :: 24 :: Morski raj: na ryby bez wędki
- JOF03 :: ART :: Kimono i jeansy czyli jak współczesna moda japońska czerpie z przeszłości
- JOF04 :: 68 :: Japońskie toalety
- JOF04 :: 70 :: Spotkanie z Hitoshi Doi: otaku i gitarzysta
- JOF04 :: 73 :: Gruby burger w Koenji
- JOF05 :: 01 :: Jak zorganizować podróż do Japonii :: część 1: motywacja : gromadzenie informacji i środków : bilet lotniczy
- JOF05 :: 02 :: Jak zorganizować podróż do Japonii :: część 2: układamy plan podróży : karta pokładowa : koszty : jeny : karta pokładowa
- JOF05 :: 03 :: Jak zorganizować podróż do Japonii :: część 3: odzież : gniazdka i wtyczki : bagaże : wyżywienie : trzęsienia
- JOF05 :: 04 :: Jak zorganizować podróż do Japonii :: część 4: jetlag : obawy turysty : telefony : dostęp do internetu : obawy turysty
- JOF05 :: 08 :: Kuchenne zakupy w Kitchen Town
- JOF05 :: 09 :: Podjadamy różności w Tokio
Subskybuj nasze filmy
DROGI WIDZU! Filmy, które oglądasz na tym blogu, publikowane są na DWÓCH kanałach YOUTUBE. Możesz je subskrybować, dzięki czemu będziesz natychmiast powiadamiany o każdej nowości! Kliknij na buttony poniżej i bądź na bieżąco!
Formularz kontaktowy
Łączna liczba wyświetleń
© MrJedi :: Japonia oczami fana. Obsługiwane przez usługę Blogger.
0 komentarze: