niedziela, 14 czerwca 2015

JOF04 :: 49 :: Japońska chińska zupka

Ramen błyskawiczny to zjawisko na skalę światową, u nas znane m.in. jako "chińskie zupki". Owszem, to właśnie stamtąd prawdopodobnie wywodzi się wersja podstawowa (niebłyskawiczna) tej potrawy i to głównie stamtąd trafiają do nas jej wersje błyskawiczne, ale to w Japonii święci ona największe tryumfy i to również w Japonii wynaleziono jej wersję do szybkiego przygotowywania. W Japonii możemy znaleźć mnóstwo odmian ramenu błyskawicznego, wybór jest przeogromny - od zwykłych "saszetek", poprzez wersje w plastikowych kubeczkach i miseczkach, aż po te najbardziej wyszukane, świeże, przygotowywane codziennie i na bieżąco dostarczane do sklepów spożywczych. Oczywiście żaden ramen błyskawiczny nie może się równać z tym "prawdziwym", ugotowanym przez "mistrza kociołka", jednodaniową potrawą-zjawiskiem sprzedawaną w tysiącach barów ramen w całej Japonii; ale to już zupełnie inna opowieść. Tym razem chciałem wam pokazać jedną z wersji ramenu błyskawicznego "bardziej wyszukanego". Nie był wybitnie smaczny. Ale na pewno szybki. Smacznego oglądania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz