Japończycy kochają słodycze i zieloną herbatę. Połączenie więc tych dwóch elementów wydaje się bardzo logicznym rozwiązaniem. I do tego jest bardzo smaczne. Mówiąc jednak o zielonej herbacie i japońskich wyrobach cukierniczych, mam na myśli herbatę typu matcha, produkowaną w postaci pudru, powstałego ze startych na pył, świeżych listków. W Japonii ten typ herbaty jest ekstremalnie popularny i to właśnie jej używa się do ceremonii herbacianej. Matcha to raczej droższy typ herbaty, bo jest klasą samą w sobie. Są też tańsze gatunki matcha, które łatwiej stosować jako dodatek do słodyczy i napojów. W Japonii spotkacie je na każdym kroku: lody, kremy, ciastka, galaretki, shake, espresso, koktajle, ciasta, chrupki, cukierki, chipsy, napoje gazowane, itd. - matcha jest wszędzie. A oto creampuffy, czyli nadziewane kremem ptysie. W tym przypadku jest to krem właśnie z dodatkiem herbaty typu matcha. Polecam.
Coś pięknego żyć tam sam chciał bym tam kiedyś wyjechać jak bym miał taka możliwość :)
OdpowiedzUsuń