poniedziałek, 15 lutego 2021

JOF06 :: 10 :: Ramen błyskawiczny (czyli chińska zupka)

W Jokohamie byliśmy już z naszą kamerą wielokrotnie, również w muzeum ramenu. Ale nie w tym. To bowiem muzeum poświęcone jest ramenowi błyskawicznemu oraz jego sławnemu twórcy. A także ludzkiej kreatywności, której podobno pomysłodawcy tego popularnego na całym świecie posiłku nie brakowało.

CupNoodles Museum Yokohama, bo tak brzmi pełna nazwa tego przybytku, oferuje wiele ciekawych atrakcji, wśród których cała rodzina może spędzić zabawne popołudnie. Jak to w Japonii, wszystko jest tu dobrze przemyślane i zorganizowane, a nam pozostaje jedynie podążać za błyskawicznymi wskazówkami obsługi.

Przy tej okazji warto również wyklarować kwestię pochodzenia tego wynalazku, bowiem to, co my nazywamy popularnie "chińską zupką" wymyślił właśnie Momofuku Andō, tajwańsko-japoński wynalazca i biznesmen, a jego celem było stworzenie błyskawicznej wersji popularnej w Japonii zupy zwanej ramen.

Pierwszy ramen błyskawiczny pojawił się w roku 1958. Kolejne dwa wynalazki, związane z tym pierwszym, znajdujące się na na koncie Momofuku Andō, to błyskawiczny ramen w kubeczku z roku 1971 oraz kosmiczny ramen z roku 2005, czyli wersja przystosowana do spożycia w stanie nieważkości, czyli coś błyskawicznego do jedzenia po spożyciu sake. ;)

Jeśli zainteresował Was ten temat, więcej informacji o muzeum ramenu błyskawicznego w Jokohamie znajdziecie na stronie: cupnoodles-museum.jp. I to tyle błyskawicznych informacji. Smacznego!