sobota, 28 lutego 2015

JOF04 :: 15 :: Onigiri: japońska kanapka

My pochłaniamy w wielkich ilościach ziemniaki i pieczywo, a Japończycy ryż. Ryż jest w Japonii wszechobecny, również w postaci... "kanapek". Onigiri bowiem, to taka "japońska kanapka ryżowa", choć klasyczne kanapki również są tu często i chętnie jadane. Jednak jeśli chodzi o mnie, nic nie przebije tego cudownego chrupania suszonych wodorostów, którymi owinięty jest kawałek pysznie nadzianego ryżu. Onigiri są w Japonii wszędzie i są tanie. To chyba najpopularniejsza tutejsza przekąska. Samo słowo "nigiri" (patrz: sushi nigiri) oznacza po prostu "ściskanie", jednak o ile do sushi ściska się (formuje) malutką porcyjkę ryżu, to w onigiri jest go mniej więcej tyle, ile mieści się w dłoni, jak przystało na porządną "kanapkę". Tradycyjnie onigiri to po prostu porcja uformowanego, gotowanego ryżu (w kształcie owalnym lub trójkątnym), czasami owinięta nori, ale dzisiaj najczęściej spotyka się onigiri z różnymi nadzieniami, głównie słonymi, choć zdarzają się również kwaśne. Na filmie pokazuję masowo produkowaną wersję onigiri, dostępną za ok. 105 jenów w każdym sklepie spożywczym typu "konbini". Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz